N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
WK atletiek In Boedapest beginnen dit weekend de WK atletiek. Sifan Hassan gaat weer voor een onmogelijk geachte treble: de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Hoe pakt ze dat aan? „Het ging voor geen meter.”
Het wordt deze zaterdag, de openingsdag van de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest, direct een drukke dag voor Sifan Hassan. De Nederlandse atlete moet om kwart over een ’s middags voor het eerst verschijnen in het pas twee maanden oude National Athletics Centre, dat plaats biedt aan 36.000 toeschouwers, voor de heats op de 1.500 meter. Nog geen acht uur later wordt ze opnieuw verwacht in het stadion, als om iets voor negenen ’s avonds de finale van de 10.000 meter wordt weggeschoten.
Hassan gaat het wéér doen deze WK, de onverenigbaar geachte treble van afstanden – 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter – die haar op de Olympische Spelen in Tokio respectievelijk brons en twee keer goud opleverden. Ze wil zich wederom meten met de wereldtop, en als dat haar lukt, zal ze de komende dagen zes keer in actie moeten komen – en is ze pas volgende week zaterdagavond, na de finale van de 5.000 meter, klaar met haar toernooi.
Waar ze het in Japan loodzwaar en doodeng vond om de drie afstanden te combineren, heeft Hassan dit keer ogenschijnlijk ontspannen naar de WK toegeleefd. Bijna juichend zegt ze: „Ik ga ze alle drie doen!”, als ze een paar dagen voor het toernooi onthult welke disciplines ze gaat lopen. Met een glimlach vult ze aan: „Ik vind het veel minder eng dan in Tokio, want ik weet nu hoe het gaat, omdat ik het daar gedaan heb. Het is nu totaal anders.”
Unieke voorbereiding
Veel is dit jaar anders in het sportieve leven van Hassan. Haar voorbereiding op deze WK is met recht uniek te noemen. In april loopt ze voor het eerst in haar leven een marathon, in Londen, en ondanks het sterkste deelnemersveld ooit en kramp die haar noopt tijdens de race kort te stoppen om te rekken, wint ze die. „Normaal gesproken train je in de winter op je uithoudingsvermogen en begin je in het voorjaar aan je snelheid te werken om in de zomer goed te zijn op de baan”, zegt Hassan’s manager Jos Hermens. „Dat kon bij Sifan helemaal niet vanwege de marathon.”
Na de marathon is het zaak voor Hassan om de focus terug te verleggen naar de baan. In eerste instantie lukt dat voortreffelijk, zegt haar coach Tim Rowberry. „We waren heel, heel erg blij met hoe ze na Londen in staat was terug te keren op de baan en hoe ze presteerde op de FBK Games in Hengelo.” Hassan loopt daar in juni binnen 24 uur een 10.000 meter en een 1.500 meter, en kwalificeert zich op die laatste afstand met haar tijd voor het WK, iets wat al gelukt was voor de 5.000 en 10.000 meter.
Maar na Hengelo komt de klad erin. „Het ging op en neer in de trainingen, het heeft lang geduurd voordat het weer goed ging”, zegt Hassan over de afgelopen twee maanden. Dat is een understatement, zegt haar coach Rowberry. „De FBK Games eisten hun tol van Sifan. Het ging wekenlang voor geen meter in de trainingen.” Hassan werkt hard, maar ze ziet er niet de resultaten van terug. Het brengt haar aan het twijfelen over of ze wel in staat is om succesvol terug te keren op de baan.
Het ging wekenlang voor geen meter
Tim Rowberry coach
Hassan is veranderd
Haar duurtrainingen voor de marathon blijken Hassan te hebben veranderd. „Het leek wel alsof ze een compleet andere renner was geworden”, zegt Rowberry. Ineens kan ze veel meer kilometers aan in trainingen, maar haar snelheid, die ze nodig heeft voor haar beroemde eindschot op de baan, keert maar niet terug. En ook wanneer het erop lijkt dat die langzaam begint terug te komen, voelt het nog niet goed genoeg voor Hassan. Als ze tijdens de Diamond League-wedstrijd in Londen in juli een nieuw Europees record loopt op de 5.000 meter, schrijft ze naderhand op sociale media: „Dit voelde zo kort.”
Wat haar herintrede op de baan extra bemoeilijkt, zijn de plannen van Hassan om in oktober in Chicago opnieuw een marathon te lopen. Daarom blijft ze trainingen doen om haar duurvermogen te onderhouden. „De marathon is nog altijd nieuw voor haar, en daarom is ze er heel enthousiast over. En als Sifan ergens enthousiast over is, dan wordt het heel erg belangrijk voor haar”, zegt Rowberry. Het komt deze zomer geregeld voor dat coach en pupil naast de baan staan te discussiëren over welke training op dat moment het belangrijkste is: die voor de baan of die voor de marathon.
Pas na de Diamond League in Londen vindt Hassan weer echt de lijn naar boven op de baan. Dankzij twee Somalische atleten, studenten van een lokale universiteit in de Amerikaanse staat Utah waar ze zich op hoogte voorbereidt, die op de trainingen als hazen voor haar uit lopen, keert haar snelheid in de laatste weken voor de WK met rasse schreden terug. „Ze maakten het me makkelijk om weer snelheid te maken, ik ging daarna hard vooruit. Daar ben ik ze heel dankbaar voor”, zegt Hassan.
Wat ook helpt is de ervaring die Hassan en haar coach de afgelopen jaren hebben opgedaan met het afwisselen van trainingen. „In voorgaande jaren moesten we nog trainingstechnieken ontwikkelen om alles te combineren. Dan moet je maar afwachten of dat werkt. Inmiddels weten we wat we aan het doen zijn”, zegt Rowberry.
‘De stress is weg’
De coach weet Hassan ervan te overtuigen dat ze nog altijd dezelfde atlete is die op de WK atletiek in 2019 goud won op de 1.500 en 10.000 meter en in Tokio die historische drie medailles pakte. „Ik heb haar erop gewezen dat ik denk dat ze weet dat ze hier klaar voor is. Omdat we het al eens in Tokio gedaan hebben.”
Woensdagavond beslist Hassan definitief dat ze de treble gaat herhalen. Ze is er klaar voor, zegt haar coach, en ze heeft er zin in, zegt Hassan zelf. Ze is benieuwd naar de concurrentie. De Keniaanse Faith Kipyegon liep deze zomer op zowel de 1.500 meter als de 5.000 meter een nieuw wereldrecord. Ondanks haar Europese record in Londen verloor Hassan daar van Gudaf Tsegay (Ethiopië) en Beatrice Chebet (Kenia) en ook Letesenbet Gidey (Ethiopië), de wereldrecordhoudster op de 10.000 meter, doet mee in Hongarije. „Dit is een van de sterkste deelnemersvelden waarin Sifan ooit heeft meegedaan, en ik denk dat ze daarom zo enthousiast is”, zegt Rowberry.
Het is de uitdaging van opnieuw iets nieuws proberen, nu voor het eerst een treble op de WK na een marathon, die Hassan bovendien motiveert. „Mijn dromen waren goud winnen op de WK en de Spelen en een grote marathon winnen, en die heb ik allemaal waargemaakt. Dus de stress is nu weg. Ik doe dit niet meer om per se te winnen, maar echt omdat ik atletiek leuk vind en wil kijken hoe ver ik kan komen.”